Sa Net Molendijk 25 03 2022 6 websize

Wonen voor jongeren

In onze woningen voor jongeren wordt een overgang gemaakt tussen het leven in een gezin en het trainen naar meer zelfstandigheid. Wij noemen deze woonvorm: kleinschalig wonen met intensieve begeleiding.

Dagelijks leven

De jongeren gaan overdag meestal naar school of soms naar werk of dagbesteding. Onder begeleiding van inwonend begeleiders, soms aangevuld met andere vaste medewerkers, werken zij aan hun ontwikkeling en aan zelfstandigheid. De begeleiders zijn 24 uur per dag in de buurt.

Iedereen heeft een eigen zit/slaapkamer. Een aantal kamers hebben eigen sanitair, een aantal delen met een paar mensen het sanitair. Er is een gezamenlijke woonkamer en keuken. Elke bewoner heeft taken in het huishouden en de tuin. De locatie wil vooral een goede woonplek bieden waar iedereen zichzelf kan zijn en waar het bieden van leermogelijkheden (perspectief) en respectvol met elkaar omgaan belangrijk is.

Hybride woonvormen voor jongeren

Een hybride woonvorm biedt aan jongeren de mogelijkheid om zelf te oefenen met het leren meer zelfstandig te worden. De inwonend begeleiders zijn veel aanwezig en er wordt ook samen gegeten, de jongeren worden intensief begeleid en samen worden er worden vrijetijdsactiviteiten ondernomen. Het grote verschil met een gezinshuis is dat er “onder het dak” twee volwaardige woningen zijn. Dit betekent dat samen onder één dak ook kan betekenen: we eten in de woning van de inwonend begeleiders en gaan dan ieder naar ons eigen deel van de woning, om vervolgens weer bij de jongeren koffie te drinken. De jongeren worden op deze manier uitgedaagd om zich verantwoordelijk te gaan voelen voor hun eigen bijdrage aan en in hun deel van het huis waarin zij wonen. Dit betekent bijvoorbeeld afspraken maken en je daar aan houden, kortom: er is veel nabijheid maar ook de mogelijkheid om je terug te trekken. We merken dat de hybride woonvormen veel veiligheid bieden maar ook jongeren uitdagingen om zelfstandigheid te ontwikkelen. Ook is het voor sommige jongeren heel fijn dat ze zich wat meer terug kunnen trekken en minder de druk van het samen doen ervaren.