Vormen jeugd
Gezinshuis voor kinderen
Een gezinshuis is een kleinschalige woonvorm van hulp en zorg voor kinderen en jongeren die niet meer thuis kunnen wonen. De gezinshuisouders (een echtpaar, samenwonend stel of single) vangen hen op in hun gezin in een normale leefomgeving. Gezinshuisouders vormen 24/7 de vaste basis en bieden professionele begeleiding.Steeds meer kinderen die tijdelijk of langdurig niet thuis kunnen wonen, vinden een veilige plek in een gezinshuis. Daar leven ze in een zo normaal mogelijke gezinssituatie, met gezinshuisouders die hen opvoeding, ondersteuning en zorg bieden. De kinderen die er wonen hebben vaak intensieve en professionele hulpverlening nodig. Er is een huis waar samen geleefd wordt met de gezinshuisouders
Gezinshuis voor jongeren
In een gezinshuis voor jongeren wordt een overgang gemaakt tussen het leven in een gezin en het trainen naar meer zelfstandigheid. De jongeren gaan overdag meestal naar school of soms naar werk of dagbesteding. Onder begeleiding van gezinshuisouders, soms aangevuld met andere vaste medewerkers, werken zij aan hun ontwikkeling en zelfstandigheid. De begeleiders zijn 24 uur per dag in de buurt. Iedereen heeft een eigen zit/slaapkamer. Een aantal kamers hebben eigen sanitair, een aantal delen met een paar mensen het sanitair. Er is een gezamenlijke woonkamer en keuken. Elke bewoner heeft taken in het huishouden en de tuin. Het gezinshuis wil vooral een goede woonplek bieden waar iedereen zichzelf kan zijn en waar het bieden van leermogelijkheden (perspectief) en respectvol met elkaar omgaan belangrijk is.
Hybride gezinshuis voor jongeren
Een hybride gezinshuis biedt aan jongeren de mogelijkheid om zelf te oefenen met het leren meer zelfstandig te worden. Het lijkt veel op de gezinshuizen zoals hierboven beschreven. Het grote verschil is dat er “onder het dak” twee volwaardige woningen zijn. Dit betekent dat samen onder èèn dak ook kan betekenen: we eten in de woning van de gezinshuisouders en gaan dan ieder naar onze eigen deel van de woning, om daarna bij de jongeren koffie te drinken. De jongeren worden opdeze manier uitgedaagd om zich verantwoordelijk te gaan voelen voor hun eigen bijdrage aan en in hun deel van het huis. Dit betekent bijvoorbeeld afspraken maken en je daar aan houden Kortom: er is veel nabijheid maar ook de mogelijkheid om je terug te trekken. We merken dat de hybride gezinshuizen veel veiligheid bieden maar ook jongeren uitdagingen om zelfstandigheid te ontwikkelen. Ook is het voor sommige jongeren heel fijn dat ze zich wat meer terug kunnen trekken en minder de druk van het samen doen ervaren.